Pieczecie mazurki na święta? Mazurek to tradycyjnie kruche ciasto wypełnione po brzegi kajmakiem czy kremami i bakaliami. A może zamiast jednego dużego mazurka upieczecie takie mini ciastka - odpadnie problem krojenia a i do koszyczka można je z łatwością wcisnąć. Moje mazurki wypełniłam kremem daktylowym i marcepanowym, górę posypałam siekanymi orzechami, żurawiną i suszonym ananasem.
Składniki na 14 mazurków:
Ciasto:
250 g mąki orkiszowej typ 630
150 g zimnego masła
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody
masło do wysmarowania foremek
Krem daktylowy:
200 g suszonych daktyli
1/3 szkl. napoju sojowego
1 łyżka kakao
Krem marcepanowy:
100 g marcepanu
1/3 szkl. napoju sojowego
150 g mascarpone
Dekoracja:
suszona żurawina
orzechy włoskie i nerkowce
suszony ananas
Wykonanie:
1. Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
2. Ciasto: masło posiekaj z mąką, dodaj resztę składników, gdyby ciasto się nie kleiło dodaj zimnej wody, ugnieć szybko, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.
3. Foremki na tarty (śr. 6 cm) wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto wywałkuj na grubość do 5 mm, wykrawaj koła i wykładaj foremki - również boki. Spody ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz w nagrzanym do 190 st. C przez 15-18 minut. Po ostudzeniu wykładaj ostrożnie z foremek.
4. Z namoczonych daktyli wylej wodę, przełóż do blendera siekającego, wlej napój sojowy, dodaj kakao i dobrze zmiel na gładko. Krem wstaw do lodówki.
5. Do garnuszka wlej napój sojowy, wkrusz marcepan i lekko podgrzewając rozpuść marcepan, odstaw do ostudzenia. Mascarpone przełóż do misy miksera, zacznij miksować i dodawaj stopniowo schłodzony marcepan.
6. Na ostudzone ciastka nakładaj po równo krem daktylowy a na niego krem marcepanowy. Udekoruj siekanymi orzechami i bakaliami. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!