Najlepsza wędlina to ta przygotowana w domu z dobrej jakości mięsa. Do przygotowania suszonego schabu nie potrzeba wielu drogich składników a efekt smakowy murowany, bardzo podobny do szynki dojrzewającej z Włoch.
Składniki:
1 kg schabu w kawałku
ok. 1/2 szkl. cukru
ok. 1/2 szkl. soli kamiennej
dowolne zioła suszone:
czosnek granulowany, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, pieprz
rajstopy lub pończochy
sznurek bawełniany
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy błonki i tłuszcz. Przekładamy do naczynia szklanego i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki, w między czasie zlewamy powstałą wodę.
2. Mięso myjemy z cukru, osuszamy, układamy w pojemniku szklanym i zasypujemy solą (tak by całkowicie przykryła mięso), mięso przykrywamy i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso ponownie myjemy, osuszamy i nacieramy wymieszanymi ziołami. Natarte mięso ponownie wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
3. Mięso wyjmij z lodówki i przełóż do rajstopy - wkładałam najpierw do 1 nogawki i ją obcinałam, zostawiając ją dłuższą by można było ją zawiązać, następnie jeszcze włożyłam do drugiej nogawki. Tak przygotowaną wieszamy w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu (u mnie wisiała w kuchni nad kuchenką). Czas suszenia wyniósł u mnie 7 dni, czasem może się wydłużyć albo skrócić. Jeśli mięso po nacisku jest miękkie należy je jeszcze suszyć. Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.
Iwonka jak smakuje taki suszony schab? Czy ma posmak hmn... szynki szwarcwaldzkiej? Kompletnie nie mogę sobie wyobrazić ;)
OdpowiedzUsuńSzynka szwarcwaldzka jest bardziej słona, schab tez jest z rodzaju surowych suszonych ale jego smak podkręcają zioła w których był macerowany. Ten schab robiłam pierwszy raz a teraz powtarzam i 3 sztuki susze, bardzo nam zasmakował.
Usuń