sobota, 1 października 2016

Rolada makowa z mascarpone i białą czekoladą

Rolady robię dosyć często, nawet dzisiaj mamy na nią ochotę, więc raczej ją upiekę. Najbardziej ulubionym kremem jest ten z mascarpone, można dodać do niego owoce, roztopioną czekoladę, orzechy, bakalie. Ciasto biszkoptowe, zawijane jest na gorąco w roladę, po delikatnym przestygnięciu rozwijane i nadziewane kremem. Zwijanie biszkoptu na gorąco wymaga trochę wprawy, ale jeśli już raz ją zrobicie to raczej następne będą tylko lepsze. Kto piecze na weekend?




Składniki:
ciasto:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g mascarpone
150 g białej czekolady

Wykonanie:

1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia i makiem wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
4. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. 
5. Mascarpone ubij mikserem. Stopniowo wlewaj zimną czekoladę i dalej miksuj, ale na wolniejszych obrotach. Jeśli krem wydaje się mało słodki, dodaj wg uznania cukru pudru. 
6. Roladę delikatnie rozwiń i posmaruj kremem wzdłuż dłuższego boku. Zwiń pnownie. Ciasto wstaw do lodówki, by dobrze stężało, wtedy lepiej się kroi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!