Rolady robię dosyć często, nawet dzisiaj mamy na nią ochotę, więc raczej ją upiekę. Najbardziej ulubionym kremem jest ten z mascarpone, można dodać do niego owoce, roztopioną czekoladę, orzechy, bakalie. Ciasto biszkoptowe, zawijane jest na gorąco w roladę, po delikatnym przestygnięciu rozwijane i nadziewane kremem. Zwijanie biszkoptu na gorąco wymaga trochę wprawy, ale jeśli już raz ją zrobicie to raczej następne będą tylko lepsze. Kto piecze na weekend?
Składniki:
ciasto:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g mascarpone
150 g białej czekolady
Wykonanie:
1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia i makiem wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!