czwartek, 29 września 2016

Szarlotka orkiszowa z bezą

Dostałam ostatnio duży kosz jabłek, jeszcze niezbyt dojrzałe, ale do ciast nadawały się idealnie. Zrobiłam bardzo popularną szarlotkę z bezą i na kruchym spodzie, użyłam do niej razowej mąki orkiszowej. Mało skomplikowane ciasto, ale smaczne i sezonowe.



Składniki:
ciasto:
350 g mąki orkiszowej razowej (typ 1050)
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
4 żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany

Nadzienie:
1,8 kg kwaskowych jabłek
4 łyżki cukru

Beza:
4 białka
1/2 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)

Wykonanie:
1. Wymieszać składniki na ciasto, schłodzić w zamrażalniku przez 50 minut.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dusić z cukrem, aż zmiękkną (15-20 minut).
3. Wyłożyć ciasto z zamrażalnika, 2/3 zetrzeć na blaszkę o rozm. 25x37 cm (wyłożoną papierem do pieczenia), ugnieść równomiernie palcami. Spód włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i podpiekać 10 minut. Wyjąć z pieca, przestudzić.
4.Białka umieścić w misie miksera, ubijać na sztywno, pod koniec dodać cukier i proszek budyniowy, zmniejszyć obroty i wymieszać a potem krótko, ale na wysokich obrotach ubijać. 
5. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, pianę, na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!