wtorek, 18 października 2016

Wegetariańskie curry z mango i nerkowcami

Curry to jedno z moich ulubionych dań, robiłam już z mięsem, rybą, a teraz pora na curry wegetariańskie. Kremowe, słodko - pikantne. Ten przepis znalazłam na stronie Kukbuk.



Składniki:
1 łyżeczka świeżego, siekanego imbiru
1 łyżeczka siekanego czosnku
3 łyżki oleju sezamowego
3 duże marchewki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
150 g nerkowców
3 łyżki płatków migdałowych
1 mango
600 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty curry 
(użyłam czerwonej, ale w orgynale używa się żółtej lub zielonej)

ryż
świeża kolendra

Wykonanie:

1. Na duża patelnię wlej olej sezamowy, dorzuć czosnek, imbir i pastę curry, smaż często mieszając, ok. 5-6 minut.

2. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Dodaj na patelnię, posyp ją cynamonem i smaż ok. 10 minut. Dodaj kurkumę, mleko kokosowe i nerkowce, gotuj na małym ogniu aż marchewka zmiękknie.

3. Mango obierz, pokrój w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi dodaj do curry. Gotuj razem jeszcze z 5 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!