Wilgotne, pulchne ciasto z gruszkami, trochę jest jak brownie tylko jest mniej zbite. Świetnie pasują tu twarde gruszki albo jabłka. Ciasto dodatkowo polałam czekoladą i udekorowałam płatkami czekolady.
Składniki:
4 jajka
3,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru
1 szklanka oleju
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody
1,2 kg gruszek lub jabłek
Dekoracja:
100 g czekolady ciemnej z dużą zawartością kakao
50 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
1. Jajka utrzyj z cukrem na puch, dolewaj stopniowo olej (o temp. pokojowej) i ucieraj. Mąkę, sodę i kakao przesiej do osobnej miski, dodawaj stopniowo do masy jajecznej i mieszaj.
2. Gruszki lub jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Żeby nie ściemniały, można je skropić sokiem z cytryny.
3. Owoce wmieszaj szpatułką do ciasta. Blaszkę (37x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz ok. 40 - 50 minut.
4. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Część czekolady wylej na papier do pieczenia i rozprowadź bardzo delikatnie szpatułką na grubość ok. 2-3 mm. Drugą częścią czekolady polej zimne ciasto. Czekoladę wylaną na papierze wstaw do zamrażalki, aż całkowicie zastygnie. Potem wyciągnij i szerokim nożem wykrawaj płatki, pod wpływem ciepła można je lekko formować, należy to robić w miarę szybko, bo czekolada zacznie się topić.
Iwonko wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń