Składniki:
Bułka:
500 g mąki orkiszowej jasnej
30 g drożdży
ok. 220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
ok. 100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 jajko, do posmarowania
sezam do posypania
Falafel:
500 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 pęczka natki kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki soli
Sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Pieczony bakłażan:
1 bakłażan
sól, pieprz
Dodatki:
pomidor
ogórek
sałata
500 g mąki orkiszowej jasnej
30 g drożdży
ok. 220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
ok. 100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 jajko, do posmarowania
sezam do posypania
Falafel:
500 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 pęczka natki kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki soli
Sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
Pieczony bakłażan:
1 bakłażan
sól, pieprz
Dodatki:
pomidor
ogórek
sałata
Wykonanie:
1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą, odstaw aby drożdże się spieniły. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto na jednolite, miskę przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i uformuj koło na całą szerokość blachy. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw na 15 minut by lekko podrosło. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, bułkę piecz ok. 35 minut. Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą część rozkrój po środku nie przecinając jednego brzegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!