niedziela, 31 lipca 2016

Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

  • Pachnący kuminem i kolendrą falafel, podaję w domowej bułce, takiej w której podaje się kebaba, do tego świetnie pasuje pieczony bakłażan, sałata i inne warzywa. Kotleciki zamiast smażyć w tłuszczu, piekę w piekarniku. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Danie wegetariańskie, którym można się dobrze najeść.




Składniki: 
Bułka:
500 g mąki orkiszowej jasnej
30 g drożdży
ok. 220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
ok. 100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 jajko, do posmarowania
sezam do posypania

Falafel:
500 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 pęczka natki kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki soli

Sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier

Pieczony bakłażan:
1 bakłażan
sól, pieprz

Dodatki:
pomidor
ogórek
sałata

Wykonanie:
1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą, odstaw aby drożdże się spieniły. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto na jednolite, miskę przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i uformuj koło na całą szerokość blachy. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw na 15 minut by lekko podrosło. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, bułkę piecz ok. 35 minut. Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą część rozkrój po środku nie przecinając jednego brzegu.


2. Na sos czosnkowy: czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
3. Bakłażana umyj i pokrój w dosyć cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C ok. 25 minut.

4. Falafel: ciecierzycę i resztę składników zblenduj na gładko, odstaw na 30 minut do lodówki. Formuj kotleciki i układaj na blaszce, piecz w 180 st. C przez 25-30 minut.

5.  Bułkę posmaruj w środku sosem jogurtowym, nakładaj do niej sałatę, falafel, bakłażana, pomiodora, ogórek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!