Składniki:
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła
Nadzienie:
150 g odsączonego tuńczyka z zalewy własnej
2 jajka
1 szalotka
3 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz
masło do wysmarowania foremek
rzeżucha
Wykonanie:
1. Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Do misy blendera przełóż tuńczyka (bez zalewy), dodaj posiekane w kawałki jajka i szalotkę, ser żółty, dodaj majonez, pieprz. Zblenduj na pastę. Dodaj ketchup i dosmacz solą, zblenduj ponownie. Przełóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki.
Nie mam pojęcia jak smakują babeczki, ale same zdjęcia są baaardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement :-)
UsuńŚliczne i smakowite :) Na święta tez planuję wytrawne babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) To polecam Ci te kruche spody, można je nadziewać praktycznie wszystkim, nawet słodkim :-) Pozdrawiam.
Usuń