czwartek, 10 marca 2016

Kruche babeczki z kremem tuńczykowym

  • Małe, kruche, w sam raz na jeden kęs. Babeczki z delikatnym kremem tuńczykowym. Można je podać na wielkanocne śniadanie, albo na wszelakie imprezy. Spody są uniwersalne i jeśli najdzie Was ochota możecie poeksperymentować z nadzieniem. Spody można upiec na kilka dni przed planowanym podaniem, należy je wtedy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, w chłodzie.


Składniki:

Ciasto:
150 g mąki orkiszowej jasnej, typ 630
50 g mąki krupczatki
1 jajko
100 g masła

Nadzienie:
150 g odsączonego tuńczyka z zalewy własnej
2 jajka
1 szalotka
3 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz

masło do wysmarowania foremek

rzeżucha


Wykonanie:

1. Na stolnicę wysyp mąki, daj masło i posiekaj siekaczką lub nożem. Utwórz kopczyk, zrób dołek po środku i tam wbij jajko. Wymieszaj razem i ugnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówe 30 minut.

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Do misy blendera przełóż tuńczyka (bez zalewy), dodaj posiekane w kawałki jajka i szalotkę, ser żółty, dodaj majonez, pieprz. Zblenduj na pastę. Dodaj ketchup i dosmacz solą, zblenduj ponownie. Przełóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki.


3. Foremki o śred. 6 cm wysmaruj cienko masłem. Ciasto wywałkuj i wykrawaj koła pasujące do foremek. Wyłóż nim foremki. Spody podpiekaj w 200 st. C przez 14 minut. Wystudź.


4. Krem tuńczykowy przełóż do szprycy. Na każdy spód nakładaj krem, dekoruj rzeżuchą.

4 komentarze:

  1. Nie mam pojęcia jak smakują babeczki, ale same zdjęcia są baaardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i smakowite :) Na święta tez planuję wytrawne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) To polecam Ci te kruche spody, można je nadziewać praktycznie wszystkim, nawet słodkim :-) Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!