czwartek, 24 marca 2016

Rolada z boczku faszerowana porem

Boczek nadziewany smażonym na maśle porem, zrolowany i upieczony. Do formy wlewam bulion, by boczek nie wysuszał się podczas pieczenia. Boczuś był bardzo delikatny, kremowy, rozpływał się w ustach, po prostu paluszki lizać.



Składniki:
1 kg surowego boczku
1 por
2 łyżki masła
2 łyżki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli
3/4 szkl. bulionu

sznurek bawełniany

Marynata:
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki rozmarynu
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżka miodu płynnego

Wykonanie:

1. Boczek rozetnij po środku, nie docinając do końca, rozłóż go, stronę wewnętrzną posyp przyprawami: rozmarynem, chilli, słodką papryką, solą.


2. Pora oczyść, pokrój w talarki, usmaż na maśle. Na cały płat mięsa wyłóż pora. Przygotuj bawełniany sznurek. Roladę zwiń po dłuższej części, obwiąż mocno sznurkiem.


3. Czosnek posiekaj drobno, w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Zrolowany boczek przełóż do naczynia żaroodpornego, namaceruj go mieszanką i odstaw na 2 godz. do lodówki.


4. Boczek wyciągnij na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Boczek podlej bulionem, przykryj pokrywą i piecz ok. 1,5 godziny. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!