piątek, 11 marca 2016

Sernik z mango

 Sernik jest bardzo kremowy z delikatnym posmakiem mango. Zrobiłam go na spodzie z sucharów połączonych z masłem i czekoladą.





Składniki:

Spód:
200 g sucharów
80 g masła, rozpuszczonego
80 g dobrej, ciemnej czekolady, rozpuszczonej


Masa serowa:
0,5 l musu z mango 
(mus uzyskany z 500 g mango z puszki - 2 puszki)
1 świeże, bardzo dojrzałe mango
750 g twarożku śmietankowego kilkakrotnie zmielonego 
(w Niemczech kupuję Speisequark - 40% tł.)
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego dobrze żeby zostały wyjęte z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.


2. Suchary zmiel na drobno, w misce wymieszaj zmielone suchary z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Formę o śred. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno), na to wyłóż mieszankę i podociskaj palcami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiecz 6-7 minut. Wystaw i ostudź.


3. Mango z puszek i 1/2 świeżego (druga połowa przyda się do dekoracji) zblenduj na mus. Do misy miksera włóż ser, zacznij ubijać, wlej mus z mango, wymieszaj krótko, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Jajka wbij sobie do miseczki i dodawaj po jednym, starając się nie miksować za długo, bo sernik się za mocno napowietrzy a to powoduje opadanie. Masę serową wylej na spód.


4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, wstaw sernik i piecz go ok. 60 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i dopiekaj 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw uchylone drzwi i poczekaj aż sernik się trochę wystudzi, wtedy wyciągaj. Udekoruj dowolnie np. lukrem i kawałkiem mango.

* Mango z puszek nie ma juz tak intensywnego smaku jak świeże, dlatego można je zastąpić całkowicie tym świeżym. Pamiętać należy, żeby po zmiksowaniu przetrzeć przez sito, by pozbyć się nitek z mango.


6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!