Lekka jak obłok, wypełniona kremem z mascarpone z dodatkiem białej czekolady, malin i włoskich ciasteczek amarettini. Maliny nadały lekkiej kwaskowatości roladzie a ciasteczka słodyczy i posmaku migdałowego. Roladę należy dobrze schłodzić przed podaniem, a w letnie dni trzymać w lodówce.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 g mascarpone
100 g słodkiej śmietanki
150 g białej czekolady
1,5 łyżki cukru pudru
100 g malin
80 g ciasteczek amarettini
Dekoracja:
białe i różowe beziki
Wykonanie:
1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą postaw miskę z połamaną czekoladą), pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
5. Mascarpone ubij z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij śmietankę, połącz ją z mascarpone, cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wlewaj ostudzoną czekoladę, dobrze ubij. Ciasteczka lekko pokrusz, razem z malinami dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj - najlepiej szpatułką. Krem wstaw do lodówki, tak by stężał, ale nadal można go było rozsmarować.
6. Roladę delikatnie rozwiń, rozsmaruj na całości krem i zwiń - dłuższym bokiem. Roladę należy schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!