Składniki:
Serniki (5 sztuk):
50 g ciemnej czekolady (60% kakao)
100 ml słodkiej śmietanki
1 jajko, w temp. pokojowej
80 g cukru
250 g twarogu tłustego kilkakrotnie mielonego
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
Polewa:
40 g marcepanu (użyłam 2 cukierki marcepanowe w czekoladzie)
40 g białej czekolady
1 łyżka masła
porzeczki (można użyć mrożone)
1. Przygotuj kąpiel wodną, do miski daj posiekaną ciemną czekoladę i słodką śmietanę. Podgrzewaj wodę w garnku, tylko tyle by czekolada się rozpuściła i dobrze połączyła ze śmietanką. Zestaw miskę z garnka i zostaw do przestudzenia.
2. Jajko i ser powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera wbij jajko i ubij z cukrem na puch. Dodaj ser, proszek budyniowy i krótko zmiksuj, cienkim strumieniem wlewaj ostudzoną czekoladę.
3. Masę wyłóż do foremek silikonowych. A te ustaw na blaszce. Wlej do blaszki na ok. 2 cm wysokości foremek gorącą wodę. Blachę z sernikami wstaw do nagrzanego na 160 st. C piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, uchyl drzwi piekarnika.
4. W kąpieli wodnej rozpuść składniki na polewę. Czekoladę, marcepan i masło umieść jednocześnie w misce, tę postaw na garnek z gorącą wodą i rozpuść. Polewa powinna mieć gładką konsystencję.
5. Serniczki polej polewą i udekoruj porzeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!