poniedziałek, 22 czerwca 2015

Conchiglioni Giganti - muszle nadziewane bakłażanem i mięsem

Muszle makaronowe nadziałam aromatycznym farszem i zapiekłam w sosie pomidorowym pod serową pierzynką. Uczta dla podniebienia.



Składniki:
500 g makaronu w kształcie muszel 
(Conchiglioni Giganti)

Farsz:
300 g piersi z kurczaka
1 bakłażan (ok. 400 g)
150 g półtłustego twarogu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
pieprz ziołowy
chilli w proszku
suszony cząber
sól
olej do smażenia
szczypior

Sos pomidorowy:
500 g pulpy pomidorowej z pudełka lub puszki
sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek

80 g sera żółtego
125 g mozzarelli

Wykonanie:
1. Bakłażana pokrój w dobną kostkę, posól lekko i odstaw na 15 minut.


2. Piersi kurczaka pokrój też w małą kostkę, posyp pieprzem ziołowym, chilli, solą i cząbrem.


3. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć ostrożnie muszle makaronowe i gotuj je do 12-15 minut, tak by były al dente. Odcedź na sitko, przelej ostrożnie zimną wodą. Muszle porozkładaj osobno, by się nie posklejały.


4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, podsmaż go chwilę, dodaj bakłażan, podsmaż aż bakłażan będzie miękki. Czosnek posiekaj lub sprasuj, dodaj na patelnię, dodaj sól, oregano. Na sam koniec wsyp posiekany szczypior. Odstaw do przestygnięcia.


5. Do przestudzonego farszu wkrusz twaróg, wymieszaj razem.


6. Na sos pomidorowy wymieszaj wszystkie składniki razem.


7. Przygotuj formę żaroodporną. Posmaruj dno cienką warstwą sosu pomidorowego. Muszle napełniaj farszem i układaj w formie.


8. Ser żółty i mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach. Muszle polej sosem pomidorowym. Wierzch posyp startymi serami.


9. Muszle zapiekaj ok. 25 minut w 180 st. C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!