Składniki:
500 g makaronu w kształcie muszel
(Conchiglioni Giganti)
Farsz:
300 g piersi z kurczaka
1 bakłażan (ok. 400 g)
150 g półtłustego twarogu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
pieprz ziołowy
chilli w proszku
suszony cząber
sól
olej do smażenia
szczypior
Sos pomidorowy:
500 g pulpy pomidorowej z pudełka lub puszki
sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek
80 g sera żółtego
125 g mozzarelli
1. Bakłażana pokrój w dobną kostkę, posól lekko i odstaw na 15 minut.
2. Piersi kurczaka pokrój też w małą kostkę, posyp pieprzem ziołowym, chilli, solą i cząbrem.
3. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć ostrożnie muszle makaronowe i gotuj je do 12-15 minut, tak by były al dente. Odcedź na sitko, przelej ostrożnie zimną wodą. Muszle porozkładaj osobno, by się nie posklejały.
4. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, podsmaż go chwilę, dodaj bakłażan, podsmaż aż bakłażan będzie miękki. Czosnek posiekaj lub sprasuj, dodaj na patelnię, dodaj sól, oregano. Na sam koniec wsyp posiekany szczypior. Odstaw do przestygnięcia.
5. Do przestudzonego farszu wkrusz twaróg, wymieszaj razem.
6. Na sos pomidorowy wymieszaj wszystkie składniki razem.
7. Przygotuj formę żaroodporną. Posmaruj dno cienką warstwą sosu pomidorowego. Muszle napełniaj farszem i układaj w formie.
9. Muszle zapiekaj ok. 25 minut w 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!