czwartek, 29 marca 2018

Babka kakaowo-serowa

W okresie Wielkanocy pojawia się sporo przepisów na babki, takie zapotrzebowanie ;-) Dorzucam się więc i  z moją babką - może nic innowatorskiego, ale za to upiekłam ją już 3 razy! (1 do domu, 2 do pracy męża a 3 na zamówienie), więc z czystym sumieniem ją polecam. Babka bardzo wilgotna i nie zapychająca, a to dzięki serowym warstwom. Warstwy ładnie się między sobą przeplatają, tworząc zebrę.





Składniki:
wszystkie składniki o temp. pokojowej
Ciasto:
3 jajka
3/4 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki orkiszowej (typ 1050)
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju rzepakowego
4 łyżki kakao

Masa serowa:
350 tłustego twarogu kilkakrotnie zmielonego
(można ten z wiaderka)
3-4 łyżki cukru
1 laska wanilli
1 budyń waniliowy (proszek)

Polewa:
150 g batonik marcepanowy w czekoladzie
1 łyżka słodkiej śmietanki

Wykonanie:

1. Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Cienkim strumieniem - nie przerywając ubijania - wlewaj olej.

2. Do osobnej miski przesiej mąki, proszek do pieczenia i kakao.

3. Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche i mieszaj rózgą. 

4. Laskę wanilli przekrój i wyskrob ziarenka, dodaj razem z cukrem i proszkiem budyniowym do sera i wymieszaj.

5. Formę na babkę (o śr. 22 cm i z kominem) wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą. Na dno wyłóż 1/4 ciasta, na to warstwę serową ok. 1/2, potem znowu 1 częścią ciasta, resztę sera a na niego resztę ciasta. Babkę piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 45-50 minut. Studź w formie. 

6. Polewa: batonik pokrusz i razem ze śmietanką podgrzej w garnuszku, mieszaj aż się rozpuści i polewa stanie się jednolita. Dekoruj schłodzoną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!