wtorek, 19 czerwca 2018

Pomidory nadziewane kaszą jaglaną, anchois i kaparami

Zapiekane pomidory to idealna przekąska a nawet obiad. Zdrowo, smacznie, lekko. Latem warzywa są bardziej mięsiste, pachnące i aromatyczne. Lubię faszerować je kaszą z dodatkami. Tym razem wybrałam kaszę jaglaną i dodałam do niej aromatyczne fileciki anchois i duże kapary. Wyszło smacznie.  





Składniki:
5 dużych pomidorów, u mnie malinówki
50 g suchej kaszy jaglanej
3 fileciki anchois
7-8 dużych kaparów
3 łyżki tartego żółtego sera
1/2 małej cebuli
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka płatków chilli
2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
oliwa, do skropienia pomidorów

Wykonanie:

1. Kaszę przepłucz dużą ilością wrzątku a potem zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą, ugotuj al dente.
2. Anchois, kapary, cebulę poszatkuj drobno.
3. Z pomidorów odetnij wierzchy i odłóż na bok. Za pomocą łyżeczki usuń z pomidorów miąższ i przesiekaj go na drobniejsze kawałki.
4. Poszatkowany miąższ wymieszaj z anchois, kaparami, serem, ugotowaną kaszą, chilli, natką pietruszki. W razie potrzeby dopraw farsz solą (najpierw posmakuj a potem dosól).
5. Miseczki pomidorów wypełniaj farszem, na wierzch połóż odcięte wcześniej wieczka. Pomidory skrop po wierzchu oliwą. Zapiekaj w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!