niedziela, 2 lipca 2017

Rolada biszkoptowa z kremem limonkowym z truskawkami i galaretką

Aromatyczna, delikatna i przepełniona smakami rolada. Puszysty i lekki biszkopt piecze się 10 minut, rolowanie trwa kilka sekund a podczas studzenia można przygotować krem. Krem na bazie mascarpone i śmietanki robi się równie szybko, do tego owoce i mamy przepyszne ciasto na wszelkie okazje a nawet bez okazji. Zamiast truskawek można wykorzystać inne owoce np. jagody, borówki, porzeczki, morele, brzoskwinie. 




Składniki: 
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szkl. cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
200 g słodkiej śmietany, dobrze schłodzonej
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 limonki
200 g stężałej galaretki (np. zielona)
250 g truskawek 

Wykonanie:

1. Zimną śmietanę ubij w misce, pod koniec dodaj usztywniacz i cukier puder, wymieszaj ale nie ubijaj za długo, by nie przebić śmietany. Ubijaj na wolnych obrotach i dodawaj partiami mascarpone i skórkę z limonki. Gotowy krem wstaw na 30 minut do lodówki.

2. Biszkopt: ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miksuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Truskawki umyj, osusz, pokrój w małe kawałki (parę truskawek odłóż do dekoracji). Galaretkę również pokrój w małe kawałki (parę kawałków odłóż do dekoracji).

4. Roladę delikatnie rozwiń (nie można jej zbyt długo trzymać zwiniętej bo podczas rozwijania może popękać - max 15-20 minut) i rozsmaruj na całości krem (trochę kremu zostaw na dekorację), na całej pwierzchni rozłóż truskawki i galaretkę. Biszkopt zroluj delikatnie wzdłuż dłuższego boku. Pozostały krem użyj do dekoracji rolady. Ciasto włóż do lodówki na min. 2 godziny przed krojeniem. 

2 komentarze:

  1. Iwonko pięknie podana rolada! Zakochałam się w tym talerzu, podobnie zresztą jak w tym niebieskim poniżej. A koszyczek nie jest przypadkiem do wyrastania chleba? Pozdrawiam Cię serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dziękuję ślicznie :-) Koszyczek taki zwykły, nie do chleba, kupiony za centy :-)) Pozdrawiam Cię ciepło :*

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!