Treściwe i syte danie z jednej patelni, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sos podaję z włoskim makaronem pappardelle (szerokie i długie wstążki). Mimo swej prostoty, danie zachowuje walory wykwintnego i godnego uroczystego obiadu czy kolacji.
Składniki:
500 g zielonych szparagów
300 g podwędzanego boczku
400 g słodkiej śmietany
50 g parmezanu
różowa sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
300 g makaronu pappardelle
Wykonanie:
1. Szparagi pokrój w 3-4 kawałki; końcówki, jeśli są stwardaniałe, odetnij i wyrzuć. Boczek pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej i na suchą wrzuć boczek, wysmaż go na chrupko. Dodaj szparagi i całość zalej śmietanką. Sos gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż szparagi lekko zmiękkną, nie doprowadź do tego by były zbyt miękkie, najlepsze są chrupiące. Do sosu dodaj część parmeznu, wymieszaj, jeśli sos jest gęsty nie dodwaj więcej sera, jeśli zbyt rzadki dodaj jeszcze trochę parmezanu. Sos przed doprawieniem solą posmakuj, bo już jest słony od parmezanu, dopraw go również pieprzem i listkami tymianku.
2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Gorący wymieszaj z sosem i od razu podawaj. Porcja dla 2-3 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!