wtorek, 21 lutego 2017

Ciasto limonkowe z serem

Pyszne, puchate ciacho z dodatkiem limonki, która jest delikatnie wyczuwalna i nie zdominowała ciasta. Warstwa serowa powoduje, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Ale żeby dzieciom jeszcze bardziej posmakowało, górę ciasta pokryła polewa i kolorowe pianki...no i rzeczywiście jedzenie rozpoczynały od wydłubywania pianek :-)




Składniki:
Ciasto:
5 jajek, temp. pokojowa
250 g miękkiego masła
250 g cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 limonka, sok i skórka

Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego, temp. pokojowa
150 g cukru
2 jajka, temp. pokojowa
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 limonki, sok

Polewa:
4 łyżki mleka
2-3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1,5 łyżki kakao

Dekoracja: 
kolorowe pianki marshmallow

Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na puch, wbijaj pojedynczo jajka ciągle ubijając. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, dodaj do ubijanych jajek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i partiami dodawaj do ciasta ciągle je ubijając. 

2. Ser przełóż do misy miksera i utrzyj z cukrem, dodaj sok z limonki. Wbij jajka i ponownie wymieszaj, na koniec wmieszaj też mąki. 

3. Blachę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spód wyłóż ciasto a na wierzch masę serową. Ciasto piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut. 

4. Polewa: do garnuszka włóż masło i rozpuść, dodaj mleko, cukier i kakao, gotuj z 5-8 minut ciągle mieszając. Polewę odstaw do przestygnięcia.

5. Schłodzone ciasto polej zimną polewą i posyp piankami. 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!