Miękkie bułeczki do odrywania z pysznym brokułowo-paprykowym nadzieniem, z ciągnącym się serem. Bułki pieczone w taki sposób nie obsychają i są bardziej pulchne.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki orkiszowej typ 1050
20 g suchych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
350 ml mleka
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1 brokuł
1 papryka czerwona
100 g żółtego sera, np. gouda
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
Wierzch:
rozbełtane jajko
sezam
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, mleko lekko podgrzej i razem z jajkiem i olejem dodaj do mąki. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.
2. Paprykę upiecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 45 minut. Po upieczeniu włóż ją do woreczka i zamknij, zostaw na 10-15 minut. Z takiej idzie z łatwością zdjąć skórkę. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
3. Brokuła ugotuj do miękkości, lekko przestudzonego pokrój w drobniejsze kawałki. Żółty ser zetrzyj na tarce.
4. Wymieszaj ze sobą brokuła, paprykę i ser, dopraw oregano, solą i pieprzem.
5. Z wyrośniętego ciasta odrywaj małe kawałki i spłaszczaj w dłoni na placki, na środek nakładaj 1-2 łyżki farszu, zwiń brzegi do środka, by zamknąć farsz. Bułki układaj -zwinięciem do dołu - w okrągłej formie (śr. 24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej. Bułki posmaruj rozbełtanym jakiem i posyp sezamem. Pozostaw je w formie na 15 minut. Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!