niedziela, 31 lipca 2016

Galaretka porzeczkowa z wanilią, do słoików

Lubicie czerwoną porzeczkę? Bo ja ją uwielbiam, ale strasznie mnie denerwują te maleńkie pestki, dlatego proponuję Wam zrobienie takiej czerwonej galaretki. Do jej zrobienia potrzeba zaledwie trzech składników: owoców porzeczki, cukru i wanilii, nie potrzeba żadnych żel fixów, bo porzeczka ma tyle pektyn, że tężeje w mgnieniu oka, a i wykonanie takiej galaretki jest dziecinnie proste.


Składniki:
1,5 kg czerwonej porzeczki
500 g cukru
1,5 laski wanilii

Wykonanie:

  • Porzeczki oczyść z szypułek, umyj i przełóż do garnka, owoce rozgnieć tłuczkiem lub widelcem, gotuj na wolnym ogniu często mieszając, ok. 45 minut. Powstały sok i resztki rozpadniętych owoców przetrzyj przez gęste sito, im staranniej tym lepsza będzie galaretka. Sok (ok. 700 g) przelej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i zacznij ponownie gotować, ok. 30-40 minut. Pod koniec dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszaj. Przygotuj 5 wyparzonych słoiczków (takich na ok. 200-230 ml), przelej jeszcze płynną galaretkę, zakręć a słoiki postaw do góry nogami, dopiero jak całkowicie ostygną i postoją kilka godzin, możesz je odstawić do spiżarki (nie ma potrzeby dodatkowego pasteryzowania).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!