czwartek, 15 października 2015

Tarty z dynią muszkatołową i krewetkami

Mini tarty z dynią i krewetkami. Sezon na dynię rozpoczęty, dynia nadkrojona więc i pomysły na nią się rodzą. Nowa odsłona dyni. Małe przekąski na ciepło, idealne na domowe imprezy.


Składniki:
Na 6 foremek o śr. ok 10 cm:
1 płat ciasta francuskiego (275g)
350 g dyni muszkatołowej
125 g sera podpuszczkowego dojrzewającego
z surowego mleka owczego
2 jajka
200 g creme fraiche
200 g krewetek surowych 
sól, pieprz
olej do smażenia

Marynata do krewetek:
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1/2 chilli
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1-2 łyżki oleju

masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:
1. Z krewetek wytnij jelito (czarna kreska), każdą umyj pod bieżącą wodą. Przygotuj marynatę: do miski wlej olej, dodaj resztę składników, wymieszaj i włóż krewetki. Marynuj je
ok. 1 godzinę.


2.  Dynię pokrój w małą kostkę, na patelnię wlej olej, rozgrzej, wrzuć dynię i przesmaż ją, aż delikatnie zmiękknie.

3. Ciasto francuskie rozwiń i za pomocą foremek wycinaj okręgi, lepiej o 1-1,5 cm większe by nadmiarem wyłożyć boki foremek.

4. Foremki wysmaruj cienko masłem, wyłóż ciastem fancuskim. Spód każdej ponakłuwaj widelcem. Ciasto podpiecz przez 15 minut w 180 st. C.



5. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą jajka, creme fraiche i starty ser. Dopraw lekko solą i pieprzem.

6. Na podpieczone ciasto wykładaj dynię i krewetki, zalej mieszanką serową.


7. Tarty zapiekaj w 200 st. C przez 25 minut.





Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!