Składniki:
Na 6 foremek o śr. ok 10 cm:
1 płat ciasta francuskiego (275g)
350 g dyni muszkatołowej
125 g sera podpuszczkowego dojrzewającego
z surowego mleka owczego
2 jajka
200 g creme fraiche
200 g krewetek surowych
sól, pieprz
olej do smażenia
Marynata do krewetek:
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1/2 chilli
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1-2 łyżki oleju
masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
1. Z krewetek wytnij jelito (czarna kreska), każdą umyj pod bieżącą wodą. Przygotuj marynatę: do miski wlej olej, dodaj resztę składników, wymieszaj i włóż krewetki. Marynuj je
ok. 1 godzinę.2. Dynię pokrój w małą kostkę, na patelnię wlej olej, rozgrzej, wrzuć dynię i przesmaż ją, aż delikatnie zmiękknie.
3. Ciasto francuskie rozwiń i za pomocą foremek wycinaj okręgi, lepiej o 1-1,5 cm większe by nadmiarem wyłożyć boki foremek.
4. Foremki wysmaruj cienko masłem, wyłóż ciastem fancuskim. Spód każdej ponakłuwaj widelcem. Ciasto podpiecz przez 15 minut w 180 st. C.
5. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj ze sobą jajka, creme fraiche i starty ser. Dopraw lekko solą i pieprzem.
6. Na podpieczone ciasto wykładaj dynię i krewetki, zalej mieszanką serową.
7. Tarty zapiekaj w 200 st. C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!