wtorek, 25 sierpnia 2015

Pieczony kurczak nadziewany kaszą i dynią piżmową

  • Dynię piżmową uwielbiam i często ją wykorzystuję. Dyni tej nie trzeba obierać, a po upieczeniu skóra jest miękka, a dynia ma orzechowy i lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdziła się w farszu do kurczaka. Mięso po upieczeniu było delikatne i soczyste a skórka przyjemnie chrupiąca. Aromatyczny farsz dopełniał cały obiad.





Składniki:
1 kurczak o wadze do 1,3 kg

Marynata:
1/2 szkanki oleju
1 gałązka rozmarynu, posiekanego
kilka gałązek tymianku, posiekanego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 ząbek czosnku

Farsz:
300 g dyni piżmowej
2-3 łyżki ugotownej kaszy jaglanej
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 gałązka tymianku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju

2 cebule
1 spory kawałek selera
1 pietruszka

Wykonanie:

1. Kurczaka wymyj i dokładnie osusz. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę. Natrzyj kurczaka z każdej strony i w środku. Na farsz: dynię nie obieraj, wypestkuj jedynie, pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno poszatkuj. Zioła posiekaj. Wszystko umieść w misce, dodaj kaszę i resztę składników. Wymieszaj porządnie.


2. Napełnij kurczaka farszem. Kurczaka albo zeszyj albo zepnij wykałaczkami. Włóż do pojemnika z pokrywą i wstaw na przynajmniej 3-4 godziny do lodówki a najlepiej całą noc.


3. Cebulę, seler i pietruszkę pokrój w większe kawałki i połowę wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na to wyłóż kurczaka i obłóż boki resztą warzyw. Możesz również dołożyć resztę farszu, który ewentualnie został. Podlej mięso 1/2 szklanki wody, przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz pod przykryciem ok. 1 godziny, potem ściągnij pokrywę i dopiekaj z 30 minut, by mięso się ładnie przypiekło. Możesz podczas pieczenia podlewać kurczaka sosem, który się wytworzył.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!