wtorek, 25 sierpnia 2015

Gazpacho i szaszłyki z tofu

Bomba witaminowa rodem z Hiszpani! Do przygotowania tej zupy na zimno potrzebny nam będzie jedynie blender, żadnego gotowania! Część pomidorów użyta tutaj, jest z mojej własnej uprawy. Do chłodnika podaję szaszłyki z tofu i chrupiące grzanki. 



Składniki:
1 kg pomidorów, różnego rodzaju
1/2 czerwonej papryki
1 większy ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
1 garść bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz

200 g tofu
listki bazylii
sól, pieprz
biały ocet winny
oliwa

bagietka lub ciabata
oliwa

Wykonanie:

1. Pomidory ponacinaj u góry, zalej wrzątkiem, odstaw na 5-10 minut, zdejmij skórkę. Pokrój w większe kawałki, pestki usuń. Wrzuć do kielicha blendera.

2. Ogórek i czosnek obierz. Ogórek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Paprykę też pokrój w miejsze kawałki i również dorzuć do pomidorów. Do kielicha dodaj też bazylię, ocet, oliwę, przyprawy. Zmiksuj całość na gładko. Schłodź dobrze w lodówce.

3. Do gazpacho możemy podać mini szaszłyki ze smażonym tofu. Kostkę tofu pokrój w plastry, przesmaż na odrobinie oliwy. Posyp solą, pieprzem, polej delikatnie octem winnym. Pokrój w kwadraty, nadziewaj na patyki naprzemiennie z listkami bazylii.

4. Ciabatę lub bagietkę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i zrumień z każdej strony.

5. Gazpacho podawaj z szaszłykiem z tofu i grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!