Składniki:
1 kg pomidorów, różnego rodzaju
1/2 czerwonej papryki
1 większy ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
1 garść bazylii
1 łyżka oliwy
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz
200 g tofu
listki bazylii
sól, pieprz
biały ocet winny
oliwa
bagietka lub ciabata
oliwa
Wykonanie:
1. Pomidory ponacinaj u góry, zalej wrzątkiem, odstaw na 5-10 minut, zdejmij skórkę. Pokrój w większe kawałki, pestki usuń. Wrzuć do kielicha blendera.
2. Ogórek i czosnek obierz. Ogórek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Paprykę też pokrój w miejsze kawałki i również dorzuć do pomidorów. Do kielicha dodaj też bazylię, ocet, oliwę, przyprawy. Zmiksuj całość na gładko. Schłodź dobrze w lodówce.
3. Do gazpacho możemy podać mini szaszłyki ze smażonym tofu. Kostkę tofu pokrój w plastry, przesmaż na odrobinie oliwy. Posyp solą, pieprzem, polej delikatnie octem winnym. Pokrój w kwadraty, nadziewaj na patyki naprzemiennie z listkami bazylii.
4. Ciabatę lub bagietkę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i zrumień z każdej strony.
5. Gazpacho podawaj z szaszłykiem z tofu i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!