niedziela, 28 maja 2017

Pizza orkiszowa ze szparagami

Szparagowe love trwa u mnie w najlepsze, już nawet nie jestem w stanie opracowywać przepisów i robić zdjęć, bo szparagi robię prawie na okrągło, niebawem ich czas się skończy i znowu trzeba będzie tak długo czekać. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć końcówki, do pizzy użyłam szparagi zielone surowe, po upieczeniu są idealne. 




Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej razowej
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
200-300 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatki:
ok. 150 g ziołowego serka typu almette
250 g zielonych szparagów
1 żółta papryka
3 czerwone cebule
2 kulki mozzarelli
4-5 łyżek startego parmezanu
świeża bazylia
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, dodaj wodę (stopniowo) i olej i wyrób na gładkie i zwięzłe ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.

2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie talarki, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paski, szparagom obetnij stwardniałe końcówki - ok. 1 cm.

3. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj w miarę cienko na średnicę ok. 28 cm, przełóż na blaszkę do pieczenia pizzy lub zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj serkiem, ułóż warzywa, oprósz solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli. Pizzę piecz 8 minut w nagrzanym do 240 st. C piekarniku, potem zmniejsz do 200 st. C i dopiekaj ok. 8-9 minut. Po wyjęciu z pieca pizzę posyp listkami bazylii.

2 komentarze:

  1. Iwonka co raz to piękniejsze zdjęcia! Gratuluję :*
    Ps. I znowu ten koszyk, który mnie prześladuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 ach ten koszyk, ja go całkiem przez przypadek kupiłam w TK Maxx, zawsze jak tam jestem to nie umiem się powstrzymać i coś przytargam do domu, witryna pęka w szwach 😂

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!